Диана Йорданова, главен редактор на вестник ”Славянско Слово”, гр. Монтана

Природа

Неразумната и безотговорна по отношение на това, което оставяме след себе си като цяло, човешка дейност е в състояние да съсипе и опропасти цели крупни природни ареали. Това, което бихме оставили на децата си.
А те на своите…

Зачетох се внимателно в лъскавите условия и бляскавите спонсори, които се грижат, и с право, за тези, за които това е приоритет. Насърчително е.

Най-малкото защото инициативата е стимулираща. И защото наред с желанието, пред очите ми и в този момент се редят картини, които ме оставиха без въздух и дъх. Осакатени поради някакъв или нечии интереси и/или пък, каприз, липови и борови дървета. Някои можеше да обгърна с две ръце и пак оставаше място. Рязани зверовито и с жестокост, на която и незапознати и непросветени диваци биха се изумили. Здрави дървета. Снагата на които хвърляше томителна сянка. Не че не беше възможно да се намери благовиден предлог това да се случи… А че не трябваше.

Мислех да напиша нещо, което щях–бях си поставила за цел да проуча. Колко паркове има в региона. Но това, което видях, привлече много повече вниманието ми. За мен е важно нещо да ми мине през сърцето. И да остави следа там. Не като тази дървесна кървавина, която през пелена сякаш, виждах да се стеле от всяка фибра на въздушния филтър, от зеленото кръвообръщение на дърветата…

Има стара легенда, за Антей, който имал сила в петите си. Можел да победи и побеждава гиганти. Но отделен от Земята, бил безпомощен.

Един ден и анестезия да дадем на природата, която унищожаваме безогледно и безжалостно, ще е напразно. А ние ще гледаме с празни погледи, и мълком ще се питаме гузни-откъде се активизираха толкова свлачища, как така буйна вода повлича дънери по пътя си, влиза в шахти, прелива, излиза и наводнява и няма ли друга сила, която да я спре?!?!?

Съзнателното убийство има давностна присъда. Тя се стоварва с апокалиптична сила върху потомците на причинителите. Също стара истина. И ако усещате моята горест, болка и тъга, гняв и цялата негативна палитра, съм постигнала целта си-да достигна до вас. За да се чуе!

 

Отзвук

Националният конкурс за зелени компании награди BTV Media Group за "Зелена медия"

Зелена медия

ОТЛИЧАВАТ НАЙ-ЗЕЛЕНИТЕ КОМПАНИИ - AGRO TV

agrotv1

b2b Media връчи Зеленото перо на Живко Константинов от Nova TV

ntv