Специална награда "Зелена личност"

Награда на публиката

 
 
Специалната наградата на b2b Media "Зелена личност" е предназначена за хора, които са допринесли за популяризирането и налагането на зелената идея в обществото. 
 
По традиция номинациите са публични, чрез изпращане предложения за „зелена“ личност на имейл адрес: office@b2bmedia.bg.
 
Номинациите могат да бъдат подадени най-късно до 15 април 2022 година.

На уеб страницата на събитието се провежда гласуването за обявените личности, допринесли за популяризиране и утвърждаване на зелената идея, които са били номинирани по обявения ред.
 
След публичното гласуване се обявява носителят на престижното отличие.
 
Гласуването тази година ще се проведе в периода 26 април - 4 май 2022 година включително.

Награждаването на призьора ще е по време на официалната церемония на 12 май 2022 година от 18 часа.
 
 
 

Номинирани за "Зелена личност" 2022

Ивайло Клисуров

Ивайло Клисуров

 

Ивайло Клисуров е еколог и управител на Спасителния Център за диви животни в Стара Загора.Организира и управлява дейността на Спасителния център за диви животни и ръководи персонала на Центъра.Член на УС на СНЦ “Зелени Балкани – Стара Загора”.

В 34-годишното си съществуване, Зелени Балкани се утвърждава пред международните и националните институции, власти и донори като желан партньор и организация с висок авторитет.

Свидетелство за това е доверието, с което се ползва организацията, членството на близо 6000 български и чужди граждани в нея, както и подкрепата на хиляди други.

 
 

Любомила Йорданова

Любомила Йорданова

 
Любомила Йорданова e fснователка на екологичния стартъп План А .

След пътешествие до Мароко, което прекарва в събиране на отпадъци на плажа, Любомила решава да промени професионалния си път и да прегърне каузата за опазването на околната среда и борбата с климатичните промени.

Така тя създава План А - компания, която се занимава с промените в климата и възможностите за различните бизнеси да бъдат част от решението. Стартъпът развива софтуер за калкулиране на въглеродните емисии на бизнеса, който разработва автоматизирани предложения за редуцирането на тези емисии на база направените калкулации. С това План А се стреми да направи компаниите, с които работи, по-устойчиви и грижовни към природата. Защото няма План Б за планетата Земя.

Виктория Бисерова

Виктория Бисерова
 
 Виктория Бисерова е инициатор на първата в Европа безплатна плажна библиотека  и на националната кампания „Стара хартия за нова книга“, която обединява грижата за природата и любовта към четенето. За деветте години в кампанията са се включили общо 55 828 малки участници, които с помощта на своите родители са събрали 296,9 тона хартия за рециклиране. Така те са спасили от изсичане 3860 дървета, а в замяна са получили 65 770 нови книги. През септември 2022 г. ще се проведе десетата екоакция в три града.


Виктория Бисерова инициира и подкрепя множество проекти за насърчаване на четенето, образованието, културата и изкуството: „Национална седмица на детската книга“, „Купи 1 книга. За да я има книгата“ и др. Основен партньор е в проектите „Музика в книга“ и Национална стипендия „С усилия към звездите“.

Виктория Блажева

Виктория Блажева

 

Вдъхновител на партньорството на УниКредит Булбанк със СУ и активен участник в екипа, който помогна да направи първата ESG магистратура в България най-желаната магистратура на Стопанския факултет. Едновременно с това партньорството продължи с ESG академия, която е достъпна и за всички извън банката. ESG Learning Journey на УниКредит Булбанк получи приз за Инвестиция в човешки капитал на Българския форум на бизнес лидерите.

Основен двигател в създаването на ESG стратегията на банката съвместно с целия управленски екип и интегрирането на екологичните, социални и управленски фактори в начина, по който работим с клиентите. 

Създател на платформата за повишаване на познаваемостта за зелени, социални и устойчиви политики ESGpresso – която съдържа видеа със служители на УниКредит Булбанк, както и първият у нас подкаст за устойчиво развитие на хора, организации и бизнеси.

Вдъхновител на обогатяването на екосистемата от над 20 нови партньорства с различни организации от НПО сектора, с които работи не само по зеления преход, но за справедлив социален преход.

Мария Александрова

Мария Александрова

 

Мария Александрова е мениджър иновации и предприемачество в Клийнтех България – бизнес мрежа за развитие на чистите технологии и устойчив растеж.

Работи по редица иновационни проекти и тренинги в областта на устойчивото развитие. Като координатор на Aкселераторската програма на Climate-KIC в България е работила с над 30 български стартиращи компании със зелени бизнес решения.

Тя е сертифициран иновационен мениджър към Climate-KIC Certified Professional и член на мрежата на коучовете на Climate-KIC. 

Мисията на Клийнтех е да увеличи потенциала за иновации и устойчив икономически растеж в областта на чиститте технологии, биотехнологиите и екологичните иновации.

Организацията насърчава сътрудничеството между науката, бизнеса и публичния сектор с цел постигане на устойчива промяна към екологична култура, бизнес и живот.

 

Александър Дунчев

Александър Дунчев

 

Александър Дунчев е лесовъд, доктор по горско стопанство, който все така иска да има диви кътчета, до които да се докосва.

Александър Дунчев е бивш шеф на Изпълнителната агенция по горите, заел се с доказването на престъпно източване на 40 млн. лв. от най-богатите стопанства у нас.

„За последните 5 месеца анализ е доказал за източени 40 млн. лв. от най-богатите стопанства“, обяснява той. Въпросният анализ, който Дунчев цитира, е внесен в парламента за дискусия и взимане на мерки срещу безобразната кражба от горите.

По думите му особено драстични са случаите от Централна Северна България и района на Ракитово.

Но това е само повърхността на бруталната война за горите в наши дни. Всъщност става дума ежегодно за десетки милиони, които се източват от държавните и общинските гори”, каза Дунчев.

През 2022 година призът "Зелена личност" печели Виктория Бисерова

 
40
Авторитети

Авторитети

Публични личности, изявени в различни сфери на обществения живот.
Принос

Принос

Хора с принос за осъзнаване на проблемите и за налагане на "зелената идея".
Инициатори

Инициатори

Личности, чиито инициативи са допринесли да живеем в по-безопасна среда.
Заслуги

Заслуги

Лидери, чиито бизнеси са допринесли за по-добра защитата на околната среда.
Номинации до 15 април 2022 г.

Номинации до 15 април 2022 г.

на email: office@b2bmedia.bg
divider
Гласуване от 26 април - 4 май 2022 година

Гласуване от 26 април - 4 май 2022 година

Гласуването се проведе публично. Следете и нашага Фейсбук страница.
divider
Победител в категорията

Победител в категорията

Наградата ще бъде връчена на този, който събере най-много гласове при онлайн гласуването. Резултатите са публични, а награждаването и по време на официалната церемония.

45+

Номинирани личности
през годините

 

9

Носители
на престижното отличие

 

Наградени 2012 - 2022 г.

Спечелилите престижното отличие от 2012 година досега са:
Красимир Дачев, Марина Стефанова, Халил Демирдаг, Ралица Касимова, Патрик Смитьойс, Никола Рахнев, Деница Петрова, Атанас Скатов, Никола Рахнев, Атанас Скатов (посмъртно), Виктория Бисерова. 

Красимир Дачев
Красимир Дачев
Собственикът на Свилоза и на редица компании от индустриалния сектор Красимир Дачев е първият носител на Приза "Зелена личност".
Ралица Кисимова
Ралица Кисимова
Ралица Кисимова е част от Сдружение “Хранкооп” и Фермерски пазари.
 Марина Стефанова
 Марина Стефанова
Вторият носител на отличието е директор „Устойчиво развитие“ към Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.
Патрик Смитьойс
Патрик Смитьойс
Патрик Смитьойс, автор на документални филми, които разглеждат проблемите в екологията, горите и образованието у нас.
Халил Демирдаг
Халил Демирдаг
Халил Демирдаг е един от основателите на турско-българската търговско- индустриална камара и главени оперативен директор на Smart Group.
Никола Рахнев
Никола Рахнев
Създател на инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“
Деница Петрова
Деница Петрова
Графичен дизайнер, автор на инициативата "Подари въздух".
Атанас Скатов
Атанас Скатов
Алпинист, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог.
Никола Рахнев
Никола Рахнев
Създател на инициативата „Гората.бг“
Атанас Скатов (посмъртно)
Атанас Скатов (посмъртно)
Алпинист, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог.
Виктория Бисерова
Виктория Бисерова
Инициатор на националната кампания „Стара хартия за нова книга“
© 2020 b2b Media е запазена марка на Динамик Медия ЕООД