var sp_preloader = '0'; var sp_gotop = '1'; var sp_offanimation = 'default';

Специална награда "Зелена личност"

Награда на публиката

5
 
Специалната наградата на b2b Media "Зелена личност" е предназначена за хора, които са допринесли за популяризирането и налагането на зелената идея в обществото. 
 
По традиция номинациите са публични, чрез изпращане предложения за „зелена“ личност на имейл адрес: office@b2bmedia.bg

На уеб страницата на събитието се провежда гласуването за обявените личности, допринесли за популяризиране и утвърждаване на зелената идея, които са били номинирани по обявения ред. След публичното гласуване във Фейсбук и на уеб страницата се обявява носителят на престижното отличие.
 
Гласуването се проведе в периода 18 - 25 май 2019 година включително.

Награждаването на призьора ще е по време на официалната церемония на 7 юни 2019 година от 19 часа в Best Western Premier Sofia Airport Hotel.
 
 
 

Номинирани за "Зелена личност" 2019

Мария Недевска

Мария Недевска се занимава с дигитален маркетинг, PR, организация на различни инициативи и събития.

За четвърта поредна година ръководи и информационната кампания на Българска Асоциация по хемофилия и организацията на Велопоход „Заедно“ - по думите ѝ едно доста предизвикателно, изтощаващо, но и безкрайно удовлетворяващо занимание.

Целите на информационната кампания и самото събитие са да повишат информираността в обществото относно рядкото заболяване хемофилия, с което да се подобри животът на хората, които живеят с него.

Ученици от Русе

Ученици от ПМГ „Баба Тонка“ в Русе са разработили биопестицид, който не убива пчелите и гарантира отглеждането на екологично чисти плодове и зеленчуци.

Това са Елена Михайлова, Виктория Пенчева, Михаела Дакова и Виктор Дяков с ръководител Нели Тихомирова.

За своята разработка - иновация, учебната им компания „Викем“  беше обявена за „Най-добра учебна компания на България 2018“. Това стана на Десетото издание на младежкия предприемачески форум на Джуниър Ачийвмънт „Изгряващи звезди“.

Орлин Илиев

Българският инженер Орлин Илиев е носител на награда от Европейската комисия за енергоефективна сграда. Неговата разработка пести до 90% от разхода за енергия, който има едно стандартно здание.

Проектът обхваща площ от четири апартамента и макар да не е мащабен, постига целта си. Икономиите са от над 65 хил. квтч годишно.

Това е приблизително 90% по-малко от преди. Освен това новата придобивка е икономична и откъм намаляване на емисиите на парникови газове, които са от над 12 тона въглероден диоксид годишно.

Атанас Скатов

Атанас Скатов е височинен алпинист, мотивационен лектор, продуцент на филми и автор на книги, свързани с неговите експедиции. По професия е агроном по растителна защита. За по-малко от 6 години успява да изкачи 7 върха с височина над 8000 метра и да стане първият българин успял да изкачи Седемте континентални първенци (Seven Summits). Всичко това той постига само на растителен хранителен режим, без да е имал професионален опит във височинния алпинизъм и без да е спортувал до 2012 година.

За последните 6 години, Атанас Скатов участва в 16 експедиции по света като успешно изкачва 13 върха. Това е не само национално, но и световно постижение, дори и без да се вземе предвид режима му на хранене.

Освен алпинист, Атанас Скатов е и мотивационен лектор, като изнася над 150 лекции и семинари свързани с личностното развитие и силата на човешкия дух, както в страната, така и в чужбина. 

Калин Христов

Инициатор на доброволческа формация "Зеленият отбор на България".

Това не е организация с нестопанска цел, не е сдружение, нито фондация. Те не приемат дарения, не търсят подкрепа от медиите, нито от партии.

Техните дейности включват масовите залесявания към проект „Един милион“, създаване на плодни и зеленчукови градини с цел обединение на екологично мислещи хора; проект за създаване на Независима банка за стари сортове семена в България; Фестивал на свободната размяна на семена, разсади и фиданки; почистване на замърсени райони, образователни и социални срещи в помощ на ферми и стопани, посещения на домове за сираци или възрастни хора и редица други. 

Винаги съм имал много силен стремеж за връзка с природата и това е моето вдъхновение, казва Христов. Освен "Зеления отбор", друга негова страст е макро фотографията.

Лазар Радков

Лазар Радков е автор на благотворителната инциатива „Капачки за бъдеще“.

"Капачки за бъдеще" е кампания, в която се събират капачките на пластмасовите бутилки и се връщат за рециклиране. Срещу предадените капачки организаторите получават пари и 100% от събраната сума отива за закупуването на кувьози.

До момента организаторите на кампанията са закупили 11 уреда, с които да се помогне на недоносените деца. 6 от тях вече са дарени на различни болници, останалите пет предстоят да бъдат предоставени на лечебни заведения в страната.

Според Радков инициатива има и допълнителен ефект, защото от събирането на капачки, много хора започват да изхвърлят разделно и своите отпадъци и постигат много други положителни ефекти.

Инициативите за събиране на капачки набират все по-голяма популярност.

Победител и носител на приза "Зелена личност" 2019 е:

Атанас Скатов

 
greenperson2019 atanasskatov
Авторитети

Авторитети

Публични личности, изявени в различни сфери на обществения живот.
Принос

Принос

Хора с принос за осъзнаване на проблемите и за налагане на "зелената идея".
Инициатори

Инициатори

Личности, чиито инициативи са допринесли да живеем в по-безопасна среда.
Заслуги

Заслуги

Лидери, чиито бизнеси са допринесли за по-добра защитата на околната среда.
Номинации до 30 април 2019 г.

Номинации до 30 април 2019 г.

на email: office@b2bmedia.bg
divider
Гласуване от 18 - 25 май 2019 година

Гласуване от 18 - 25 май 2019 година

Гласуването се проведе публично във Фейсбук страницата на събитието
divider
Победител в категорията

Победител в категорията

Наградата ще бъде връчена на този, който събере най-много гласове при онлайн гласуването.

30+

Номинирани личности
през годините

 

7

Носители
на престижното отличие

 

Наградени 2012 - 2019 г.

Спечелилите престижното отличие от 2012 година досега са:
Красимир Дачев, Марина Стефанова, Халил Демирдаг, Ралица Касимова, Патрик Смитьойс, Никола Рахнев, Деница Петрова, Атанас Скатов. 

 
Красимир Дачев
Красимир Дачев
Собственикът на Свилоза и на редица компании от индустриалния сектор Красимир Дачев е първият носител на Приза "Зелена личност".
Ралица Кисимова
Ралица Кисимова
Ралица Кисимова е част от Сдружение “Хранкооп” и Фермерски пазари.
 Марина Стефанова
 Марина Стефанова
Вторият носител на отличието е директор „Устойчиво развитие“ към Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.
Патрик Смитьойс
Патрик Смитьойс
Патрик Смитьойс, автор на документални филми, които разглеждат проблемите в екологията, горите и образованието у нас.
Халил Демирдаг
Халил Демирдаг
Халил Демирдаг е един от основателите на турско-българската търговско- индустриална камара и главени оперативен директор на Smart Group.
Никола Рахнев
Никола Рахнев
Създател на инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“
Деница Петрова
Деница Петрова
Графичен дизайнер, автор на инициативата "Подари въздух".
Атанас Скатов
Атанас Скатов
Алпинист, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог.
© 2019 b2b Media е запазена марка на Динамик Медия ЕООД