Специална награда "Зелена личност"

Награда на публиката

 
 
Специалната наградата на b2b Media "Зелена личност" е предназначена за хора, които са допринесли за популяризирането и налагането на зелената идея в обществото. 
 
По традиция номинациите са публични, чрез изпращане предложения за „зелена“ личност на имейл адрес: office@b2bmedia.bg.
 
Номинациите могат да бъдат подадени най-късно до 14 април 2023 година.

На уеб страницата на събитието се провежда гласуването за обявените личности, допринесли за популяризиране и утвърждаване на зелената идея, които са били номинирани по обявения ред.
 
След публичното гласуване се обявява носителят на престижното отличие.
 
Гласуването тази година ще се проведе в периода 18 - 28 април  2023 година включително.

Награждаването на призьора ще е по време на официалната церемония на 15 май 2023 година от 18 часа.
 
 
 

Номинирани за "Зелена личност" 2023

Крейг Кохон

Крейг Кохон

 

Канадски бизнесмен, базиран в Лондон. Инициатор, изпълнителен директор, председател, съветник, създател и ръководител на WALK IT BACK

На база на досегашната си изключително успешна корпоративна кариера, Крейг се е ангажирал да намали личния си въглероден отпечатък, както и да популяризира начин на живот, който е щадящ към природата и с минимално отделяне на въглеродни емисии.

В началото на 2023 г. той започна изпълнение на своята епична кампания, наречена "Walk It Back", за да покаже с личния си пример как може да премахне хиляди тонове въглероден диоксид от атмосферата. Идеята е в продължение на 5 месеца – от 3 януари до 4 юни 2023 г.  - Крейг да извърви пеша повече от 4000 км, от Лондон до Истанбул. По пътя той се среща с кметове на градовете и селцата, през които минава. Към неговите пешеходни преходи се присъединяват изпълнителни директори на големи компании – от Франция, Германия, Нидерландия, Белгия, Австрия, Словакия, Унгария, Сърбия, България и Турция. Самото „ходене“ на Крейг същевременно е отворено за всички ентусиазирани хора, които споделят неговата мисия да възстановят личния си въглероден отпечатък.

 

 

Рада Бонева

Рада Бонева

 

Създател на съдържание, блогър и подкастър, позната онлайн като Thrift Sheep. Любител и пазител на природата, проводник на полезно съдържание на достъпен български език.

 - През април 2017 г. основава блога си thriftsheep.com, с първоначалната идея да говори основно за секъндхенд мода и вещи, но междувременно започва да променя все по-осъзнато навиците си и да се интересува как може да живее в синхрон с природата. 
- През октомври 2019 г. се появява и естественото продължение на блога - подкастът "Радини вълнения" (познат още като Thrift Sheep Podcast), чиито теми са основно екологични, но не изрично само и единствено такива 
- През 2021 г. и 2022 г. е отличена с 2 поредни награди за Зелена журналистика в категория Блог от Сдружение "Зелени Балкани" и получава още няколко номинации за инфлуенсъри, блогъри и еко активисти.- Посланик е на Европейския климатичен пакт (European Climate Pact) и Slow Fashion Movement.

Вярва, че както са важни действията на компаниите и управляващите, така всеки носи индивидуална отговорност и с малки стъпки можем да направим и големи крачки. В

Виолета Керемидчиева

Виолета Керемидчиева
 


Виолета е експерт в сферата на рекламата и комуникациите. През последните 5 години е независим консултант, помагайки на редица бизнеси да утвърдят своето он- и офлайн присъствие. Работи активно върху идеята, имиджа и посланията, които да достигат до точния таргет. Идентифицира се с еко-каузи – промяната на климата, възобновяемите енергийни източници, енергийната ефективност и трансформация.

Природозащитната кауза я среща със сдружение „За Земята“ още като тийнейджърка. Според самата нея това е изключителен шанс, който предопределя бъдещето ѝ завинаги. След години има възможността да се върне към организацията с натрупани знания и опит в областта на рекламата и комуникациите.

Вдъхновява се от хората, които не се страхуват да си променят мнението и вярва, че чувството за хумор е по-убедително от назидателния тон. Убедена е, че ако някой не е готов за посланията на опазването на околната среда, просто трябва да почакаме. Мотото ѝ е, че промяната се случва, но има нужда от време и натрупване.

Красен Матеев

Красен Матеев
 
 
Изпълнителен директор на Соларпро Холдинг АД Притежава повече от 12 години опит в областта на фотоволтаичната енергетика и възобновимите енергийни източници.
 

Има широка експертиза в управлението на процесите, свързани с проектирането и инженеринга, строителството, въвеждането в експлоатация и управлението на фотоволтаични централи. 

Ръководил е изпълнението на повече от 250 проекта - от големи индустриални проекти, през хибридни системи, системи за собствена консумация, както и R&D проекти в близо 20 държави. 

Красен притежава опит и в имплементирането на иновативни стратегии и оптимизационни модели при реализацията на проекти от ВЕИ, като е взимал участие и при структурирането на комплексни финансови модели за фотоволтаични системи.

Румяна Иванова

Румяна Иванова
 
 
Изпълнителен директор на българска фондация биоразнообразие. Каузите и социалното предприемачество са водещата сила за Румяна Иванова.
 
Тя е еколог по професия и активен гражданин по душа. Интересува се от орнитология, ...

Член е на Консултативния съвет към направление «Човек и общество» при БАН.

От 2012 година е носител на почетен знак „Златна книга” на „Съвета на Европейската и културна общност”.

Ръководител е на емпирични изследвания в природните паркове Пирин, Странджа, Дунав – Влажни зони, Осогово, Пелистър  (Македония), Беласица.

Ако се опазват морските екосистеми, това ще носи до 40 млн. евро годишно приходи за икономиката на Европа, твърди Румяна Иванова
 
 

Ремина Алексиева

Ремина Алексиева

 

Ремина е на 24 години и е отдаден активист, доброволец и природозащитник. Завършила е специалност „Психология“ в Университета Съри и „Международна публична политика“ в Университетския колеж Лондон. Понастоящем е студент трети курс, специалност „Право“, в Нов български университет. Ремина се занимава с дейности, свързани с публичноправните науки, права на човека и политики и законодателство свързани с опазването на околната среда и ограничаване въздействието от изменението на климата.

Интересите ѝ са обширни, но включват пресечните точки между поведенческите науки и публичните политики в сферите образование, екология и климат. Ремина е участвала е в няколко проекта, свързани с проучване на поведенчески и културни аспекти на политики в областта на околната среда, както и има опит в поведенческия анализ и анализ на данни с цел прилагането на ефективни политики свързани с устойчивия начин на живот.

Ремина работи по темите климат и енергия като част Центъра за изследване на демокрацията и младежката организация на WWF България „ПанГея“. Част е и от сдружение „Спаси Странджа“, което работи за опазването на природата и устойчивото развитие на природен парк „Странджа“ и Черноморието чрез изследователски, информационни и креативни кампании.

Джейн Димитрова

Джейн Димитрова
 
 
Джейн е на 25 години. От близо 5 години се бори с разхищението на храната като това е нейна лична мисия. Има завършена степен бакалавър по Бизнес и Икономика в Университета в Болоня, а също и магистърска степен в специалността Създаване и управление на малки и средни предприятия. Нейната мисия намира реализация в социалното предприятие Foodobox.
 
Над 90 кг храна на човек се изхвърлят средно в Бъл­гария за година. Мисията на Foodobox е колкото е възможно повече от нея да се опол­зотворява. Затова в компанията са създали ино­вативно мобилно приложение. През него потребителите могат да спа­сят вкусна храна, която не се е про­дала или е с изтичащ срок на годност.
 
Част от нашата мисия е и да променим обществените нагласи и начина на мислене на българите. Докато не започнем да възприемаме хранителното разхищение като сериозен проблем, няма как да постигнем каквото и да е в посока решаването му, смята Джейн. 

През 2023 година призът "Зелена личност" спечели Рада Бонева

 
22
Авторитети

Авторитети

Публични личности, изявени в различни сфери на обществения живот.
Принос

Принос

Хора с принос за осъзнаване на проблемите и за налагане на "зелената идея".
Инициатори

Инициатори

Личности, чиито инициативи са допринесли да живеем в по-безопасна среда.
Заслуги

Заслуги

Лидери, чиито бизнеси са допринесли за по-добра защитата на околната среда.
Номинации до 14 април 2023 година

Номинации до 14 април 2023 година

на email: office@b2bmedia.bg
divider
Гласуване от 18 - 28 април 2023 година

Гласуване от 18 - 28 април 2023 година

Гласуването се проведе публично. Следете и нашага Фейсбук страница.
divider
Победител в категорията

Победител в категорията

Наградата ще бъде връчена на този, който събере най-много гласове при онлайн гласуването. Резултатите са публични, а награждаването и по време на официалната церемония.

50+

Номинирани личности
през годините

 

10

Носители
на престижното отличие

 

Наградени 2012 - 2022 г.

Спечелилите престижното отличие от 2012 година досега са:
Красимир Дачев, Марина Стефанова, Халил Демирдаг, Ралица Касимова, Патрик Смитьойс, Никола Рахнев, Деница Петрова, Атанас Скатов, Никола Рахнев, Атанас Скатов (посмъртно), Виктория Бисерова. 

Красимир Дачев
Красимир Дачев
Собственикът на Свилоза и на редица компании от индустриалния сектор Красимир Дачев е първият носител на Приза "Зелена личност".
 Марина Стефанова
 Марина Стефанова
Вторият носител на отличието е директор „Устойчиво развитие“ към Българската мрежа на Глобалния договор на ООН.
Халил Демирдаг
Халил Демирдаг
Халил Демирдаг е един от основателите на турско-българската търговско- индустриална камара и главени оперативен директор на Smart Group.
Ралица Кисимова
Ралица Кисимова
Ралица Кисимова е част от Сдружение “Хранкооп” и Фермерски пазари.
Патрик Смитьойс
Патрик Смитьойс
Патрик Смитьойс, автор на документални филми, които разглеждат проблемите в екологията, горите и образованието у нас.
Никола Рахнев
Никола Рахнев
Създател на инициативата „Когато станем 100 000 ще посадим гора“
Деница Петрова
Деница Петрова
Графичен дизайнер, автор на инициативата "Подари въздух".
Атанас Скатов
Атанас Скатов
Алпинист, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог.
Никола Рахнев
Никола Рахнев
Създател на инициативата „Гората.бг“
Атанас Скатов (посмъртно)
Атанас Скатов (посмъртно)
Алпинист, агроном по растителна защита, ентомолог и еколог.
Виктория Бисерова
Виктория Бисерова
Инициатор на националната кампания „Стара хартия за нова книга“
Рада Бонева
Рада Бонева
Създател на съдържание, блогър и подкастър, позната онлайн като Thrift Sheep.
© 2023 b2b Media е запазена марка на Динамик Медия ЕООД